Sokszor felmerül a kérdés, hogy szintetikus gyógyszereket fogyasszunk vagy a természet patikájából válasszunk valamit egy adott probléma megoldására? Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a szintetikus termékek választására csak az 1920-as évektől kezdődően van lehetőségünk, előtte fel sem merülhetett ilyen kérdés, hisz csak a növények erejében bízhattak az emberek.

 

A természet tele van hasznos és értékes növények tömegével, melyeket főzetek, kivonatok, krémek formájában is használhatók. Az utóbbi években reneszánszukat élik a gyógynövények és a gyógygombák, egyre több és egyre értékesebb tulajdonságuk nyert bizonyítást a modern kori kutatások által.

A pecsétviaszgomba hatásai

Az eredendően Kínából származó gyógygombák közül talán legértékesebb a Ganoderma lucidum gomba, melyet mi csak pecsétviaszgombának nevezünk. Ez a gomba jelentette régen az életerőt az emberek számára, éppen ezért sokan csak „életerő gomba”-ként ismerik. Hogy miért? Tele van hasznos tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és aminosavak tömegével természetes formában, melyek szükségesek az emberi szervezet számára. Éppen ezért különböző betegségek, legyengült immunrendszer esetében is hasznos lehet élelmiszerként való fogyasztásuk. Emellett bizonyítást nyert, hogy a szívünk, az immunrendszerünk és  az idegrendszerünk megfelelő működéséhez is sokban hozzájárul ez az értékes gomba, valamint a gyulladásos folyamatokra is van enyhítő hatása. Napi 1-2 mokkáskanálnyit fogyasztva hozzájárulhat erőnléti állapotunk, általános életminőségünk javításához. Viszont nagyon fontos, hogy csak BIO minősített, tiszta gombát fogyasszunk!

Mire jó a kender kivonat?

Gyógynövényeink közül a kender lett az utóbbi időszak legfelkapottabb növénye! Vajon miért? Már a régi füveskönyvek is „minden bajra enyhülést adó gyógyír”-ként emlegetik. Az utóbbi évtizedek kutatásai megerősítették, hogy a kender rendkívül tápláló növény, mely optimális arányban tartalmazza a fehérjéket és az esszenciális zsírsavakat. Emellett rengeteg kalcium, vas, foszfor, magnéium, kálium, cink, mangán, réz, valamint számos vitamin, és omega 3 zsírsavat is tartalmaz. A kender gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is igazolást nyert az utóbbi években.
A kendert kivonat formájában éri meg leginkább fogyasztani, az eddigi tapasztalatik alapján.