Ahogy haladsz életed útján, folyamatosan pakolod a puttonyodat azokkal a dolgokkal, eseményekkel, amiket átéltél és ahogyan átélted. A jó érzések, a kellemes emlékek pihe könnyűvé teszik a zsákodat, a fájdalom, a keserűség, a harag viszont mázsás kövekké válnak a hátadon.

Ha megtanulod kezelni az életedben megjelenő helyzeteket – sőt előre alakítod őket -, akkor képes vagy arra, hogy egyre kevesebb nehezék kerüljön abba a bizonyos zsákba.

Mi emberek nagyon vizuálisak vagyunk, ezért egy-egy mese, tanmese 90%-os hatékonysággal járul hozzá a valódi megértéshez. 😉

Tanmese a pohár vízről.

 

Egy neves pszichológus a stresszkezelésről tanít a feszülten figyelő hallgatóságának. Miközben sétál a padok között, demonstráció gyanánt egyszer csak felemel egy poharat, ami félig van vízzel.

Mindenki azt várja, hogy a szokásos “Félig teli vagy félig üres” kérdés hangzik majd el.

Ehelyett a professzor huncut mosollyal az arcán, ezt a kérdést szegezi a diákoknak:

– Milyen nehéz ez a pohár víz?
Az első nevetések elhalása után sorra jönnek a különféle ötletek a víz súlyának megbecsülésével kapcsolatban.
Miután az utolsó is elhangzott, így válaszol a professzor:

– A víz abszolút súlya nem számít. Hogy milyen nehéz, az attól függ, hogy meddig tartom. Ha csak egy percig tartom, nem probléma. Ha egy óráig tartom, kínzóan fájni fog. Ha egy napig tartom, már érzéketlenné válik a karom és lebénul. Egyik esetben sem változik a víz súlya, de minél tovább tartom, az annál nehezebb lesz.

Így folytatja a tanítást:

– Az életedben a stressz és az aggodalom is olyanok, mint ez a pohár víz. Ha egy pillanatra megéled, semmi sem változik. Ha egy kicsit tovább tartod a figyelmedet rajtuk, elkezdenek fájdalmat okozni. Ha egész nap rájuk gondolsz, bénultságot érzel, képtelen leszel bármit is tenni. Ha pedig huzamosabb ideig maradnak a fókuszod középpontjába, akkor ellehetetlenítik az életedet.

Mi ebből a tanulság?

 

“Tedd le a pohár vizet!” Ne cipeld tovább azokat a dolgokat, amik már nem szolgálnak téged, amik visszatartanak, amik ellehetetlenítenek.

Többféle módon is képes vagy a stresszt és a mérgező gondolatok letenni. Segítségül hívhatod az Access Barst is, mint végtelenül könnyed technikát.

Viszont ha jobban szereted azt, hogy aktívan jelen légy a folyamatban és életed minden területén kamatoztatni akarod a tudást, akkor a Coaching eszköztára lesz a legbizalmasabb barátod.

A változás egy folyamat, ami néha könnyű, néha pedig nehéz. Szerencsére van ráhatásod arra, hogy könnyűnek vagy nehéznek ítéled-e meg a dolgokat.

Íme egy végtelenül egyszerű technika, ha úgy érzed, hogy nehéz.

Tedd fel a kérdést: Tényleg igaz, hogy ez nehéz, vagy csak elhittem, hogy nehéznek kell lennie?

Nézz szembe a valósággal, hiszen akkor fogsz tudni változtatni. Sokszor sokkal rémisztőbbnek gondoljuk a dolgokat, mint amilyenek valójában. Az objektív érvek, tények mindig erőt adnak.

Majoros Melinda