Az alvás fontos része az életünknek, hiszen alvás közben töltődik az immunrendszerünk, ekkor dolgozza fel az agy az előző nap ingereit és raktározza el a fontos információkat a memóriánk. Egy rosszul átaludt éjszaka után fáradtak, ingerültek vagyunk, nem tudunk koncentrálni, ráadásul az alvás hiánya növeli az éhségérzetet, lassítja az anyagcserét így hízáshoz is vezethet. Az egészségünk érdekében a szervezetünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. Alkalmazd ezt az 5 tippet a pihentető alváshoz, és ébredj ezentúl energikusabban, mint valaha!

5 tipp a pihentető alváshoz

Rohanó világban élünk, egész nap pörgünk, hogy minden feladatunkkal végezni tudjunk, és ha ilyen felpörgetett állapotban próbálunk elaludni, nem csoda ha nem fog menni! Az alvásra rá kell hangolódni, még lefekvés előtt le kell lassulnunk és nyugalmi állapotba kell hozni magunkat.

1. Kerüld a monitorokat!

Nagyon csábító lehet lefekvés előtt megnézni még egy részt a kedvenc sorozatodból, vagy facebookon chatelni a haverokkal, de ezek mind felpörgetnek, ugyanis a monitorokból, televízióból, telefon kijelzőből jövő vibráló fény stimulálja az agyat, ezek használata utána sokkal nehezebb elaludni. Ezért lefekvés előtt 1-2 órával már ne tévézz, internetezz, mobilozz, helyette inkább olvass könyvet vagy hallgass nyugtató zenét!

2. Kerüld a koffeint és a cigarettát!

A koffein és a nikotin is élénkítő hatásúak, a legideálisabb, ha végleg le tudsz róluk mondani, nem csak a jobb alvás, hanem az egészséged miatt is. A koffein hatása több óráig tart, ezért lefekvés előtt 6-8 órával már semmiképpen ne fogyassz koffein tartalmú italokat, ételeket mint például kávé, fekete tea, cola, energiaitalok, vagy csokoládé.

3. Végy egy forró fürdőt!

A Sleep folyóíratban megjelent tanulmány szerint, akik lefekvés előtt jacuzzit használtak, azok nem csak gyorsabban aludtak el, hanem mélyebb, pihentetőbb alvásról számoltak be. A masszázsmedence relaxáló és stresszoldó hatású a forró víz pedig segít elálmosodni. A vízben a felhajtóerőnek köszönhetően az izmok és izületek kevésbé terheltek, a hő hatására javul az izmok vérkeringése. A jacuzziban lévő hidromasszázs ellazítja a megfeszült izmokat és serkenti az endorfin termelést, amit a test természetes fájdalom-csillapítójának is szoktak nevezni. Ha nincs lehetőséged jacuzzit használni, egy forró fürdővel is hasonló hatást lehet elérni.

4. Sportolj rendszeresen!

A sportnak számos pozitív hatása van, egyik közülük, hogy segíti a pihentető alvást. Ezen kívül a rendszeres mozgás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, az egyik legjobb stresszoldó módszer. Arra figyelj, hogy semmiképpen ne közvetlenül lefekvés előtt sportolj, mert akkor ellenkező hatást érsz el vele, a mozgás felpörget és úgy nehezebb elaludni. Ahhoz, hogy könnyen tudjál elaludni az edzést legkésőbb a lefekvés előtt 3 órával fejezd be.

5. Mindig azonos időben feküdj le és kelj fel!

A pihentető alváshoz nagyban hozzájárul, ha kialakítasz egy rutint magadnak, és minden nap ugyanabban az időben fekszel le és kelsz fel, még hétvégén is! Egyéb dolgokat is beépíthetsz a lefekvés előtt rutinba, például mindig ugyanazt a zenét hallgatod meg lefekvés előtt vagy megiszol egy csésze kamilla teát.