Sokak számára hihetetlennek tűnhet, de a hátfájás oka az esetek egy részében nem szervi, hanem lelki eredetű. Ez nem azt jelenti, hogy a fájdalom nem valós vagy eltúlzott. Akinek lelki sebek miatt fáj, a háta az éppen úgy szenved ettől fizikai szinten, mint akinek bizonyítottan fizikai eredetű a panasza, nem szimulál.

A lélektani okok egyáltalán nem átláthatatlanok

A lélektani okok általában nem annyira átláthatatlanok, mint amilyennek elsőre látszik. Miért is fáj az ember háta, ha párkapcsolati gondja van? Az egyik oka ennek, hogy a hátfájás elterjedt dolog, sokan hivatkoznak rá, másrészt a lelki eredetű hátfájástól szenvedő ösztönösen tudja, hogy sokkal nehezebb kideríteni miért is fáj a háta mintha csak a lábfájást választaná. A fájdalom hátterében izom, ízületi fájdalom, belső szervek eltérései, gyulladásai, idegrendszeri vagy ortopédiai okok is rejtőzködhetnek.
A stresszről is köztudott hogy az általa a testben generált feszültség merevvé teszi az izmokat. A magánéleti vagy munkahelyi stressz folyamatosan feszülten tartja a hát tartóizmait, ami fájdalmasan görcsössé válhat. A folyamatosan feszültség alatt lévő izmok a gerinc statikáját is befolyásolják így rendellenes testtartás is kialakulhat.

Az állandó stressz merevvé teszi az izmokat

Az állandó stressz növeli az izmok feszültségét az ebből eredő fájdalom növeli a stresszt. A kígyó a saját farkába harap. Mi ilyenkor a megoldás?  Két irányból érdemes megközelíteni: először is a lélekszintű feszültségeket a lehető legkisebbre érdemes csökkenteni amint lehet. Munkahelyváltás, a párkapcsolati gondok megoldása valamilyen módon és a rezilienciánk növelése..
A fájdalom csillapító gyógyszerek hosszú távon nem jelentenek megoldást. Fizikai szinten a rendszeres masszázs is sokat segíthet. Ha fizikai és lélekszinten is dolgozunk a megoldáson, akkor az eredmény nem fog váratni magára. Remek feszültségoldó a meleg vizes fürdő, aminek a hatását illóolajokkal is fokozhatjuk például közismert lazító hatású a levendula.

Néhány szólás is utal a lélek terhei és a gerinc kapcsolatára:
Meghajlott az élet súlya alatt.
Derékba tört a karriere.
Nehéz súly nyomja a vállát.
Gerinctelen ember.
Fát lehet vágni a hátán.
Csak púp a hátán.

Az élet által elénk tett feladatokban a gerinc a megküzdés a helytállás szimbóluma. Akinek tartása van, nem hátrál meg a feladatok elől, nem roppan össze a súly alatt.
Amellett hogy a gerinc fizikailag is testünk tartóoszlopa, lélekszinten is a tartásunk, jellemünk jelképe. A sunyi emberre nem véletlenül mondják, hogy gerinctelen.

A meg nem oldott problémák személyiségtorzuláshoz vezethetnek

A meg nem oldott így krónikussá váló gerincproblémák hosszú távon a személyiségben is torzulásokhoz vezethetnek. Az egyik jellemző viselkedés az agresszió, amely önzéssel és a kiszolgáltatottság miatti önbizalomhiánnyal párosulhat. A fájdalom a napi rutinfeladatok elvégzésében is akadályt jelenthet.
Mindezek mellett érdemes megőrizni az aktivitást. A gerinc melletti izmokat jól karbantartja az úszás, séta vagy a kerékpározás. Ezeket érdemes a mindennapjaink részévé tenni.
Érdemes elkerülni a bezárkózást, ne hagyjuk abba az általunk kedvelt tevékenységeket.
Ne hallgassuk meg a mások rémtörténeteit a témában, ezek többnyire a valóságtól messze állnak.
A témával kapcsolatos blogbejegyzéseket sem kell készpénznek venni.
A hátfájdalom illetve a gerincfájdalom gyakran magától meggyógyul.
A folyamatos fekvés sokat ronthat a helyzeten. Az aktivitás megőrzése gyorsítja a gyógyulást.