Mindannyiunknak vannak rémes napjai, amikor eleve fáradtan kelünk, és semmi nem úgy jön össze, ahogy elterveztük. Ilyen napokon hiába küzdünk, nincs se elég energia, se elég optimizmus ahhoz, hogy kirángassunk magunkat a gödörből. Van olyan, hogy meg is tudod mondani, hol kezdődött az egész, de sokszor az a helyzet, hogy indokolatlanul vagy dühös, szomorú, pattanásig feszült, vagy forgolódsz éberen egész éjjel. Látszólag indokolatlanul, illetve ha pontos akarok lenni, az okok a láthatatlanban vannak.

 

Hogyan hatnak az energiák a testre

A hangulataink, érzelmeink láthatatlanok, mégis hatásuk van a testre: gondolj csak bele, ha izgulsz, izzad a tenyered, remeg a térded, és hasonlók. Így van ez az összes többi érzelemmel is… és nem csak az érzelmekkel: az energiákkal is, amik ugyanúgy hatnak a testre, mint az érzelmek. Az energiatest létezéséről az ősi keleti kultúrák évezredek óta tudnak, sőt arról is, hogy ha az energiatestben valami zavar keletkezik, akkor annak hatása lesz a hangulatunkra, az egészségünkre is. Az energiatest részei például az aura, a csakrák és a nádik is. A mai modern tudomány már meg is tudja mérni, hogy ezek valóban létező dolgok: kimérhető a test elektromágneses tere és az akupunktúrás pontok is a testen.

Ami még érdekesebb, hogy mások energiatere (aurája) bárhol jársz, összeér a tiéddel, és egymásra hangolódik. Így történhet meg az, hogy látszólag ok nélkül feszült leszel, ha egy ideges emberrel találkozol, szomorkás vagy szorongó leszel, ha valaki sokat panaszkodik neked, vagy éppen különös módon megnyugszol valaki környezetében. A másik személyes energiatere hat a tiédre, akkor is, ha az illető egy szót sem szól.

Gondolj csak bele abba, hány emberrel voltál egy légtérben a mai napon, hány emberrel hangolódhattál össze. Ha sok emberrel találkozol a munkád során – orvos, szerelő, tanár, eladó, masszőr, kozmetikus stb. vagy, gondolj bele, hány emberrel találkoztál csak ma, akiknek az energiáját mind begyűjtötted – aztán átadtad a soron következőnek is, akitől megint begyűjtöttél mellé valamit…

 

De nem csak a mások energiái befolyásolják a tiédet, hanem te is a saját magadét. Minden egyes pozitív gondolattal, érzéssel fényesebb és erősebb lesz az energiád, és minden egyes negatív gondolattal és érzéssel gyengül. Ha pozitívan állsz hozzá magadhoz, növeled a saját erőtered. A gondolataid és érzéseid rezgései mind-mind gyűlnek körülötted, és hatnak az aurád minőségére, ezen keresztül az életkedvedre és az egészségedre is. Ha pedig valahol gyűlik a kosz, és sose takarítasz ki, előbb-utóbb nagyon nagy káosz lesz…

 

Energetikai higiénia

A hangulatingadozás, az álmatlanság (vagy rémálmom), a feszültség,  ingerlékenység vagy dükhiktörések, szomorúság, félelmek, aggódás, a magatartászavarok, a szétszórság sokszor nem is a sajátod, hanem annak a jele, hogy mások energiáit nem tisztítottad ki a saját rendszeredből, vagy éppen hogy nem te használod a saját életerőd, hanem mások elszipkázzák tőled. Sok helyen járunk, sokakkal találkozunk, az energiaterünk is bekoszolódik ugyanúgy, mint a ruháink.

Mások energiái mellett a helyeknek az energiái is hatnak ránk – biztosan történt már veled is olyan, hogy valahová egyszerűen nem esett jól bemenni, magad sem tudtad, miért. Persze rosszabb napokon könnyen hozzáteszünk a saját rendszerünk leépítéséhez is minden “Jaj, de béna vagyok” és “Már megint nem sikerült ez sem” gondolattal és érzéssel.

Ma a nyugati embernek senki nem tanította meg azt, amit a keletiek mindig is tudtak: hogy igenis foglalkozni kell az energetikai tisztítással is, ugyanúgy, mint ahogy minden nap fürdünk vagy fogat mosunk. A legtöbb nyugatra érkezett spirituális tanítás és oldási rendszer pont ezt az alapvető dolgot nem tanítja, vagy nem helyez rá különösebb hangsúlyt. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindenki rendben tartaná a saját energiáit, megelőzné a szélsőséges érzéseket, és ezzel magának is jót tenne, meg a többieknek is!

 

A napi energetikai tisztító gyakorlat

A napi energetikai tisztító gyakorlat igazából nem más, mint egyszerű meditációs gyakorlat, ami a tudat fókuszált erejénél fogva működik. Egy pár órás tanfolyamon te is könnyen megtanulhatod, mit tegyél, ha úgy érzed, furán nyugtalan vagy, túlzottan hajlamos vagy átvenni mások érzéseit, vagy nem érzed jól magad bizonyos helyeken. Ha már tudod, mit kell tenned, akkor csak gyakorolnod kell, ugyanúgy, mint ahogy apránként begyakoroltad kiskorodban megmosni a fogadat, vagy a cipőfűződet bekötni. Kezdetben 10 – 15 perc, aztán ha begykorlod, akkor már elég csak 1-1 percre rá gondolni, és működik.

 

Az energetikai tisztítás hatásai egészen sokfélék, attól függően, hogy mire használod. Aki naponta használja, arról számol be, hogy nyugodtabban és pihentetőbben alszik, és nap közben is több energiája van. Vidámabban, kiegyensúlyozottabban tudja végigcsinálni a napot annak ellenére, hogy a stresszfaktor nem lett kevesebb körülötte. Van, aki úgy fogalmaz: “mintha megnőttem volna, és egyenesebb lenne a gerincem.” Kevésbé tudják mások elszívni az energiáját, és egyre több pozitív hozzáállású ember jelenik meg a környezetében. Van, aki a gyerekeit, párját, munkahelyét is elkezdi kitisztítani energetikailag, és itt is rengeteg a változás: könnyebben elsimulnak a nézeteltérések, jobb lesz a hangulat, sokszor még azok a kollégák is kicserélődnek, akik addig a feszültséget szították maguk körül. Sokaknak a napi tisztítás jelenti a békében, harmóniában való megpihenést.

 

Egy szó mint száz, ha nem csak a testedet fürdeted meg minden nap, hanem az energiatested is megtisztítod (akár zuhanyzás közben), sokkal több energiád lesz, és könnyebben veszed az akadályokat is életed minden területén. Rajtad múlik, hogy most, hogy már tudsz erről, elkezdesz-e tenni magadért.

 

Szerző: Sobják Mónika spirituális életvezetési tanácsadó, szellemgyógyász mester