Végre megszületett a várva várt kisbaba, aki kilenc hónapon át az édesanya pocakjában növekedett és persze sok minden megváltozik. A testünk, az érzelmeink a szokásaink. A témával sok írás foglalkozik. Amiről sokkal kevesebb szó esik a szülés utáni depresszió láthatatlan érintetjeiről, az apukák és az ő érzelmeik.

Lehet-e szülés utáni depressziója az apukának?

Ők milyen változásokon mennek át? Őket vajon érintheti a szülés utáni depresszió? Vajon mennyire élik meg nehézségként a az új élethelyzetet, vagy mennyire érzik nehéznek az új családtag elfogadását?

Általános társadalmi elvárás a férfival szemben hogy erős legyen, teremtsen stabil egzisztenciát. Legyen mindig a háttérben az erős vállaival a terhesség és a kisbaba megszületése után is. Mindamellett hogy anyagi biztonságot nyújt a család számára érzelmi támaszul is szolgáljon. Nem sok szó esik róla, de a kemény férfiak is megrogyhatnak kissé ennyi teher alatt és elérheti őket a gyermekágyi depresszió vagyis apai szülés utáni depresszió.

Mi az oka a szülés utáni depressziónak?

A kialakulást sok tényező befolyásolja, de a vezető ok a nem tervezett, legalábbis az apa által még nem tervezett terhesség. Ebben az esetben az apává tett férfi úgy érezheti, hogy sarokba szorították és elvették tőle a választás jogát. Ő ezt nem kérte és nem is áll készen a feladatra. Nem áll készen arra, hogy anyagilag és/vagy érzelmileg beleálljon a feladatba.

A terhesség alatti nem tudok részt venni benne érzése, az újszülött szűnni nem akaró sírása, az anya depressziója és a pár közötti fagyos hangulat mind termékeny talajt szolgáltatnak az apai depresszió kialakulásához. A nők szülés utáni rossz hangulata elfogadott tény manapság. Leginkább a hormonokkal hozzák összefüggésbe és azzal, hogy nehéz feldolgozni a sok változást. A férfiakkal kapcsolatosan nem sok szó esik róla mégis érdemes rá odafigyelni, hiszen a kapcsolat halálához is vezethet, ha elbagatellizáljuk. Kérjük szakember segítségét inkább enyhe esetben is minthogy megnehezítsük a saját dolgunkat a későbbiekben.

Van néhány fontos jele a kispapa depressziónak amire érdemes odafigyelni :

  • A megszokottnál is kimerültebb, leharcoltnak és bizonytalannak érzi magát. Figyelem zavaros, elfelejt dolgokat. Szomorúságot, kilátástalanságot érez és állandóan fáradt, bármennyit alszik. A pihenése felületes és folyamatosan kialvatlannak érzi magát.
  • Ideges, feszült túlérzékeny. Könnyen dühbe gurul, alig lehet hozzá szólni. Fontos jel hogy a depressziós nő szomorú a depressziós férfi pedig dühös.
  • Tele van félelemmel és bűntudattal úgy érzi alkalmatlan az apa szerepre.

A megoldás kulcsa nem az, hogy állandóan nyaggatjuk és próbáljuk rávenni, hogy, beszéljen az érzéseiről. Érdemes inkább férfitársaságot biztosítani a számára, barátok, akik akár hasonló helyzetben vannak, sokat segíthetnek. Ha nem javul a helyzet mindenképpen szakember segítségére van szükség, a kisbaba fejlődésére kihat bármelyik szülő is depressziós. Az édesítő oldalán többet is megtudhattok a témáról.